Reggio Emilia Eğitim Felsefesi Üzerine Video 1…

Selam Dostum,

Yazmayalı uzun zaman olmuş. Sen nasılsın?

Biz bu yaz dostlarımızla İtalya’ya gittik. Tatilimizin bir gününü de Reggio Emilia’ya ayırdık. Biliyorsun bu yaklaşıma özel bir ilgim var. Türkiye’deki sistemin aksine daha özgür daha yaratıcı daha çocuk merkezli bir eğitimi savunuyorum. Ne kadar gerçekleştirebiliyorum bilmiyorum ama bir yerlerden başlamak gerekiyor.

Bu sebeple son iki yıldır Reggio Emilia’ya gelerek burayı inceliyorum. Neler yapılır ona bakıyorum. Çok güzel örnekler ve çalışmalar var burada. Hepsini detaylı inceleyip sınıflara nasıl entegre edebilirizi düşünüyorum.

Bu sene oradan canlı yayın yapma fırsatım da oldu. 1 saat 15 dk lık uzun bir yayın olmuş. Konuşmalarımı dinleyince acaba sesi kapatsam da sadece görüntüler mi kalsa demedim değil:) Zaten videoyu “gerçekten çok güzel” kelimeleri ile geçirmişim. Bir de inanılmaz ve basit malzemeler demişim. :))) Olsun, yeter ki sınıflarımızda güzel uygulamalar yapalım, varsın dediklerime gülün :)))

Fakat felseyi detaylı tanımakta fayda var.

“1945 yılında, yani İkinci Dünya Savaşı ve faşist düzenin sona erdiği esnada İtalyan anne ve babalar, baskıdan uzak, adil bir eğitim düzeni oluşturmak için ne yapabileceklerini düşünüyordu. Reggio Emilia kasabası sakinleri, el ele vererek çocuklarına bir okul yapmaya karar verdiler. Cesur ve kararlı topluluğun girişimini, Loris Malaguzzi (1920-1994) adındaki genç bir öğretmen de destekledi.

Bu yaklaşımda önemli olan çocuklardır. Güçlü bir çocuk imajı, çok rollü öğretmen, zengin ve eğitici bir çevre, güçlü ilişkiler, proje tabanlı öğrenme bu yaklaşımın öne çıkan prensipleridir. Reggio Emilia yaklaşımında, önemli olan ders konusu veya herhangi bir beceri değildir. Önemli olan çocuğun kendisidir. Öğretmenler, eğitim bilimcilerle iş birliği yaparak çocukların yaş ve gelişim seviyelerine, meraklarına, ihtiyaçlarına ve ilgilerine uygun çalışma konuları hazırlar. Bu yaklaşıma göre, “iyi eğitimci” yoktur. “Kendini geliştirmeye açık olan eğitimci” vardır. Çünkü her çocuğun ve her sınıfın kültürü birbirinden farklıdır. Bu durumda öğretmen, çocukları ve ortamı hatta çocukların kültürlerini iyi tanıyıp buna göre program ve çalışmalar hazırlamalıdır.” (Yazının devamı için https://www.tzv.org.tr/#/haber/905)

2 adet video var. Instagram 1 saatlik canlı yayına izin verdiği için 2 video oldu. Linklerini aşağıya ekliyorum. Bu örneklerden yapar da paylaşırsanız beni de etiketlerseniz pek memnun olurum. En azından paylaştıklarımızın bir yerlerde hayat bulduğunu görmek mutlu eder:)) İyi seyirler:) Her türlü sorunuz için tugbayagmur@gmail.com  adresine yazabilirsiniz:) https://www.instagram.com/tugbaozdinc/ Instagram’ da da buluşabiliriz:)

2. bölüm için tıklayın…

Reggio Emilia Hatırası 🙂 

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş ve , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.